https://picasion.com/

Saros’da 'Denizin feryadını duyun!' Müsilaj tehlikesini görün

 


Projenin başlangıcından bu yana aktif mücadele yürüten Saros Gönüllüleri, Saros Körfezi'ne Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) tarafından yapılmak istenen, Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı projesi projesine karşı hukuk mücadelesine devam ediyor.

 

Saros Körfezi'nde BOTAŞ tarafından yapılmak istenen Saros FSRU Gemi İskelesi projesi Halk ise bir kez iptal ettirdiği projeyi tamamen durdurmak için mücadele etmeye devam ediyor. "Saros Körfezi'ni bitirme projesi"ne ve uygulanan hukuksuzluğa karşı Saros Gönüllüleri Edirne İdare Mahkemesi'ne verilen dilekçeyle projenin yürütmesinin durdurulması Mahkemeye başvurdu.

 

Gönüllüler, dilekçede Ülkemizin gündemine oturan müsilaj tehlikesine dikkat çekildi. Saros Körfezi’ni bitirme projesi FSRU Liman Projesi’nde yürütmenin durdurulması için Saros Gönüllüleri tarafından Edirne İdare Mahkemesi’ne başvuru yapıldı. Bölge halkının ve paydaşların gelinen süreç içerisindeTrakya’nın incisi Saros Körfezi’nde Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasında Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) tarafından yapımına başlanan Saros Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) Gemi Limanı ve Boru Hatları Projesi’ne karşı mücadelesi devam ediyor.

 

Saros Gönüllüleri adına 8 Haziran da Av. Bülent Kaçar tarafından Edirne İdare Mahkemesi’ne bir dilekçe verildi. Bilirkişi Ek Raporu’nun projenin zararlarını ortaya koyduğu ifade edilen dilekçede, İmar planlarının, Planlama Hukukuna, Kıyı Kanununa, Kıyı Kanununun Uygulanmasına Yönelik Yönetmeliğe, Saros Körfezi Kültür ve Turizm Geliştirme Bölgesi mevzuatına, Tarım ve Orman mevzuatına, Üst Ölçekli Çevre Düzeni Planlarına aykırılıkları kesin ve bilimsel olarak kanıtlanmıştır” denildi.

 

Edirne İdare Mahkemesi’nin 26 Şubat 2020’de verdiği “ÇED Olumlu” kararını iptal eden karardaki tespitlerin geçerliliğini koruduğu ifade edilen dilekçede, mahkemece verilecek hükümde bu tespitlerin esas alınması gerektiği vurgulandı.

 

KİRLENEN DENİZLERDE MÜSİLAJ TEHLİKESİ

Hali hazırda hafriyat ve inşaat çalışmalarının devam ettiğinden dolayı “korunması zorunlu olan” Saros Körfezi Kıyı Kuşağı, tarım ve orman alanlarında telafisi imkansız zararlar doğacağı ifade edilerek, mahkemece yürütmenin durdurulması kararının verilmesi talep edilen dilekçede, diğer gerekçeler şöyle sıralandı:

 

- Marmara Denizi kıyısına kurulan liman ve çeşitli tesislerin gerek inşaat aşamalarında gerekse de işletme faaliyetlerinin ve atıkların deşarj edilmesinin Marmara gibi büyük bir denizi öldürdüğü gerçeğini Sayın Mahkemeniz bu davada değerlendirmelidir. Müsilaj, denizlerin inşaat, hafriyat, liman ve sanayi tesis faaliyetleriyle ve atıklarla kirletilmesinin sonucu meydana gelmektedir.

 

- Saros FSRU projesinin gerçekleşmesi de Saros Körfezi’nin ölümü için vurulan ilk darbe olacaktır. Bir kaç yıl sonra oluşacak kirlilik nedeniyle Bakanlık Saros Acil Eylem Planı açıklayacağına, Saros Körfezine zarar vereceği kanıtlanmış bu projeyi derhal iptal etmelidir. Marmara Denizinin ve Aliağa Körfezinin bu günkü öldürülmüş hali Saros Körfezinin geleceği olmamak zorundadır.

 

- Danıştay 6. Dairesinin verdiği kararı aynen tekrarlıyoruz. Çünkü bu karar tam da proje ve planlama alanını hukuken koruyan ve hükme esas alınan bir karardır: “Enez Dalyan Gölünden Evreşe Ovası kıyısına kadar uzanan kuzey Saros Körfezi kıyı kuşağının doğal yapısı ve içerdiği ekolojik çeşitliliğin korunması’ gerekmektedir”

 

'KAMU KİMDEN YANA’

- Saros FSRU ÇED sürecinde toprak örneği almadan, toprak analizi yapmadan ÇED Raporu düzenlemek görevi ihmal, bu kadar eksik, hatalı ve bilime aykırı bir rapora ÇED Olumlu Kararı vermekte herhalde kamu görevini kötüye kullanmak olarak nitelendirilebilir.

 

- Davacı müvekkiller ve Saros Körfezi’nde yaşayan, tarım yapan halk artık Saros'a adalet bekliyor. Çünkü bu aşamada halk sadece hukukun üstünlüğüne inanıyor ve bağımsız yargıya güveniyor.

- Saros Körfezi’nde kıyı kuşağına, deniz içine, tarım ve orman alanlarıyla, canlı yaşamına büyük darbeler indirmeye devam eden Saros FSRU projesinin hukuksuz imar planlarının acilen Yürütmelerinin Durdurulmasını talep ediyoruz.

 

'DENİZİN FERYADINA DUYUN'

- Hukuka aykırılık ve verilen büyük zararlar kesin olup bölge halkının tek umudu bilimsel bilirkişi raporlarının gözetilerek halkın ve doğanın, denizin feryadına karşı planların yürütmelerinin acilen durdurulmasıdır.                            

Bu gerekçelerin sıralandığı dilekçede bilirkişi raporları ve mevzuat gözetilerek öncelikle ve ivedilikle dava konusu planların yürütmelerinin durdurulması kararı verilmesi, nihai olarak ise davanın kabulüne karar verilmesi talep edildi

KAYNAK GÜRSES GAZETESİ 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.