https://picasion.com/

Çiftçi Buğdayını satmadan zamlar parayı eritti”

 


Parti heyeti olarak Güneydoğu'daki illerde incelemeler yaptıklarını anlatan Gaytancıoğlu, bölgede etkili olan kuraklık nedeniyle buğday veriminin düştüğünü ve üreticilerin zorlandığını ifade etti. Gaytancıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2021 yılı için açıkladığı buğday alım fiyatının yetersiz olduğunu ekledi.

 

Yaptıkları çalışmaları anlatan Gaytancıoğlu, vatandaşın gündeminin yapay gündemlerle değiştirilmeye çalışıldığını savunarak, “Biz CHP olarak Türkiye’nin gerçek gündeminin yoksulluk, işsizlik ve hayat pahalılığı olduğunu gündemde tutmak istiyoruz. Çünkü halkın arasına indiğinizde ki iktidarı bu yönde eleştiriyoruz. Halkın arasına girdiğimizde sizin yapay gündemlerinizin olmadığını, halkın gündemini göreceğini söylüyoruz. Sürekli eleştiriyoruz.  Halkın gündeminde hayat pahalılığı var. Mazota, LPG’ye, benzine zam geldi. Özellikle akaryakıta zam geldiği zaman minibüsçü esnafının hiçbir sorununu çözmeden aynı tarifeyle iş yapmaya devam edecekler. ÖTV artışı yani. Bir kısım esnafa destek verecek, onun da kaynağını zam olarak buluyor. Böyle olmaz. Ekonominin çarkları böyle işlemez. Yani yoksulluk gün geçtikçe artıyor. Yoksul sayımız katlanarak devam ediyor. İktidar günü birlik politikalarla gündemi değiştirmeye çalışıyor. İşsizlik çok ciddi oranlara ulaştı. Türkiye bir tarım ülkesi olmasına rağmen tarım ürünlerinin gıdadaki artış fiyatları kontrol edilemez boyutlara çıktı. Vatandaş bunları konuşuyor.  Biz de bir başka sorun olan kuraklıkla ilgili görevlendirildik. Türkiye’nin bir sorunu ama 83 milyonu ilgilendiren bir sorun. Bizim bölgemiz de böyle sorunlarla karşı karşıya kalabilirdi ki daha önce de kaldı. Biz Trakya bölgesi olarak yer üstü su kaynakları bakımından iyi bir konumdayız. Ama bunu tarlaya yansıtamıyoruz. Çünkü yatırımlar yapılmamış. Barajlar, sulama göletleri, hayvan sulama göletleri yapılmamış. Dünyada gıda fiyatları artıyor, bu artış da devam edecek” şeklinde konuştu.

 

“AK Parti için vatandaş değil, yandaştan önemli”

Koronavirüs pandemisine karşın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomi paketinin fayda sağlamadığını söyleyen Gaytancıoğlu, şöyle dedi: “İktidarı eleştirmeye devam edeceğiz. Kendi kaynaklarımızı kullanmıyoruz. Depolarımızı ve stoklarımızı doldurmak yerine başkalarının depolarını dolduran bir iktidar ile karşı karşıyayız. Çok yazık, çok üzülüyoruz. Türkiye neden böyle yönetiliyor çok iyi anlıyoruz. Türkiye’nin kaynakları var ama AK Parti iktidarının tercihi başka. Tercihi yandaştan yana. Vatandaşlardan, yurttaşlardan yana değil. Bu açıklanan ekonomi paketi ne esnafa yaramıştır, ne çiftçiye, ne emekliye, kimseye yaramamıştır. Günü kurtarmaktır. Tamamen iktidarın yandaşları bunu kullanıyorlar. Aslında yapılan edilen hiçbir şey yok. Toplumun geniş kesimleri yine perişan vaziyette günlerini geçirmeye devam ediyor”

 

İktidar uzatmaları oynuyor”

Yaptığı açıklamalarla kamuoyunda dikkatleri üstüne çeken Sedat Peker’i işaret ederek, iktidara yönelik eleştiriler getiren Gaytancıoğlu,  “Dışarıdan ithalat yapılmasına hiç gerek yok. Bunu Güneydoğu çalışmalarımızda da, buradaki çalışmalarımızda da gördük. Buğday hasadından sonra birçok yerde ikinci ürün yetiştirilebiliyor. İkinci ürüne doğru düzgün destek yok. İkinci ürün için çiftçiden belge istiyoruz. Su lâzım, baraj lâzım. Biz barajları yapamamışız. Barajlardan suları tarlalara akıtamamışız. Ya da Süloğlu Barajı’nda olduğu gibi bakımlarını yapmamışız. Gelişmiş ülkeler tüm bunları aşmış. Bütün bu sorunları hep birlikte aşacağız.

İktidar son günlerini yaşıyor. İktidarın son günlerini yaşadıklarını bizler görüyoruz. Artık sürekli gündem değiştirmekle, yeni gündem bile bulamıyorlar. Mafya liderlerinden neredeyse umut bekliyorlar. Ama biz halkımızla beraber iktidar olacağız. Türkiye’yi yeniden üreten ve hukuk devleti haline getireceğiz. CHP iktidarında Kılıçdaroğlu sürekli açıklıyor. İlk 7 günde, ilk 100 günde yapacaklarımız. Biz öncelikle tüm kesimlerle barışacağız. Biz kimseyle dargın değiliz ama iktidar o insanları zor duruma sokmuş. Çalışan herkesin borcu var, çalışmayan herkesin de öğrenci kredi borçları var. Çiftçinin borcu mu var? Faizlerini sileceğiz. Geri kalan anaparayı da faizsiz bir şekilde yıllık ödemeli şekilde böleceğiz. Aslında çiftçimiz alacaklı. Alamadıkları destekler var. Üstüne desteklemeleri hak ettiği şekilde vereceğiz. AK Parti hükümetinin hiç samimi olmadığını, çiftçiyi ve üretici düşünmediğini rakamlardan anlıyoruz. Mazota, yeme, gübreye zam geliyor” diye konuştu.

 

Her yerde Kuraklık riski

 

Gaytancıoğlu, kuraklık riskine karşı sulama yatırımlarının artırılması gerektiğine işaret ederek, “Sulama yatırımları yapılmazsa bizim bölgemiz dahil olmak üzere tüm Türkiye genelindeki barajlar yapılmazsa İç Anadolu’dan başlayarak çölleşme başlıyor. Konya’da obruklar oluşmaya başladı. Küresel iklim değişikliği nedeniyle günlük mevsimsel değişimler başlıyor. Hortumlar, aşırı rüzgârlar, aşırı sıcaklar ve soğuklar.

 

Tüm bunları önlemek için planlamalarımızı yapacağız. Ziraat mühendislerimizi tarlaya, ahıra tayin ederek çalıştıracağız. Türkiye yeniden üretici bir ülke haline gelecek. Pandemiden en kolay çıkış çiftçiyi desteklemektir.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK GÜRSES GAZETESİ 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.